اصول طراحی روف گاردن
حتما نام جزیره گرمایی به گوشتان خورده است. همانطور که می دانید که در شهر های پر جمعیت به خاطر ترافیک، آلاینده های کارخانه ها و .... هوا گرم تر شده است و مصالح ساختمانی مانند بتن یا آسفالت با تشعشع نور خورشید سریع تر گرما را به خود جذب می کنند. اما وجود یک بالکن یا بام سبز می تواند از شدت دمای محیط کم کند و لذت باغبانی را برای شما تامین می کند. روف گاردن می تواند محیطی زیبا برای استراحت و تفریح شما باشد. توجه به اینکه ساختمان پتانسیل ایجاد فضای سبز را دارد یا خیر، از مهم ترین نکاتی است که باید در طراحی روف گاردن مد نظر قرار داد. برای اجرای یک بام سبز نیاز به چند صد کیلو خاک است که انجام آن بدون دانش می تواند خطرات زیادی را ایجاد کند. تنها بخشی از مراحل اجرای روف گاردن خاک است، سیستم آبیاری، درختان، گیاهان، صندلی و نیمکت و متریال دیگری نیز وجود دارد که نیاز به محاسبات علمی دقیق در طراحی دارند. در طراحی و اجرای روف گاردن تلفیق هنر و محاسبات خود را نمایش می دهد.
نکات و اصول طراحی:
- محاسبات مهندسی
- طراحی زیبا و متناسب با محیط
- در نظر گرفتن جهت وزش باد
- در نظر گرفتن دسترسی ساختمان برای جا به جایی مصالح
- توجه به نکات ایمنی
- بررسی موقعیت ساختمان برای طراحی حوض یا استخر
- محوطه سازی روف گاردن
انواع روف گاردن
روف گاردن مدولار
در اجرای آن از باکس و جعبه هایی برای پوشش گیاهی مورد نظر استفاده می شود که نیازمند سیستم آبیاری قطره ای است و هزینه طراحی آن از مدل متمرکز کمتر است و برای هر نوع ساختمان با هر نوع مقاومت و مساحتی مناسب است.
روف گاردن گسترده
روف گاردن گسترده زمانی اجرا می شود که ساختمان مساحت زیادی ندارد و در واقع مقاومت سازه برای اجرای این طرح مشخص نیست. انتخاب متریال سبک و گیاهان رونده می تواند گزینه مناسبی برای بام هایی با مقاومت کم باشد.
روف گاردن متمرکز
روف گاردن متمرکز برعکس روف گاردن گسترده است، برای ساختمان هایی مناسب است که تحمل وزن بیشتری را دارند چون از گیاهان زیادی در آن استفاده می شود.
روف گاردن ترکیبی
ترکیبی از روف گاردن گسترده و متمرکز می باشد و فضا این اجازه را به شما می دهد تا از هردو روش برای زیبایی بام یا تراس خود استفاده کنید.
سیستم آبیاری روف گاردن
آبیاری قطره ای
گیاه از ناحیه ریشه به صورت قطره قطره آبیاری می شود.
آبیاری زیر سطحی
انتقال آب از طریق لوله هایی مدفون در خاک انجام می گیرد. این روش نسبت به روش های دیگر کنترل بیشتری روی فشار و حجم آب دارد که مزیت مهمی برای یک سیستم آبیاری محسوب می شود.
آبیاری بارانی
آبیاری به روش بارانی که در آن آب پاش و اسپری هایی در محل های مختلف قرار می گیرد و گیاه را آبیاری می کند.
اجزای سازنده روف گاردن
لایه ضد آب مهم ترین بخش در اجرای طرح روف گاردن است. پشت بام حتما باید ضد آب و در برابر رطوبت مقاوم باشد. لایه ضد آب باید در تمام سطح ساختمان وجود داشته باشد. این مرحله بسیار با اهمیت است چرا که پس از اتمام کار دسترسی به لایه زیرین کار بسیار دشواری است.
لایه عایق یک لایه ی محافظتی برای کنترل نوسانات دما و بخار می باشد. لایه زهکشی در روف گاردن برای تخلیه سریع آب از لایه پوشش گیاهی تعبیه می شود. لایه زهکشی آب اضافی موجود در گل ها و گیاهان را جمع می کند. این لایه تاثیر مهمی در کیفیت روف گاردن دارد. اندازه لایه زهکشی حداقل باید به ضخامت 20 میلی متر باشد. این لایه برای پشتیبانی از لایه کشت می باشد، بنابراین باید مقاومت فشاری مناسب داشته باشد. لایه ضد ریشه برای جلوگیری از نفوذ ریشه ها به غشای بام و آسیب رساندن به آن است. لایه محیط کشت همان لایه ای است که گیاه در آن رشد می کند. این محیط با خاک معمولی متفاوت است و باید وزن کمی داشته باشد لایه پوشش گیاهی آخرین لایه در روف گاردن است که براساس مدل های متفاوت روف گاردن می تواند ضخامت متفاوتی داشته باشد. گیاهانی که برای روف گاردن آماده می شوند باید متناسب با شرایط محیطی انتخاب شوند.